Recipe:

- 35ml Vallendar Orangengeist (orange eau de vie)

- 25ml reposado tequila

- 7.5ml dry curacao

- 7.5ml agave syrup

- 1 bsp Suze

- 20ml organic, unsweetened oat milk

- 1 dash cardamom bitters

- 1 dash celery bitters

- (rinse with) Del Maguey Vida mezcal

Give the oat milk into your shaker, foam up, add the other ingredients except the mezcal and shake on big ice cubes until sufficiently chilled. Rinse/perfume your prechilled ceramic mug with the mezcal, strain your drink straight up (without ice) into the mug, garnish with a dehydrated lime wheel.


DEUTSCH | ENGLISH

Ein Aroma von Orange, Zesten, Kräutern und Rauch, alles aber durch einen sanften Filter dank der Milch, der es schön verbindet. Gleiches spielt sich im Gaumen ab, die Orange und der Tequila verschmelzen quasi wie gewollt zu einer frisch vegetalen Orangennote mit dezenter Süße vorne weg, dann kommen die Kräuter des Suze und Bitters dazu für Komplexität, der Curacao soll nur die Orange ausbauen, der Rauch als feine Beinote. Der Drink sollte wirken wie etwas, das man sich vorstellen könnte vor hundert Jahren in einem kleinen Dorf in Mexiko zu trinken.

Obwohl man Orangen sehr mit Mexiko verbindet, kamen sie erst mit den Siedlern und der 2. Kolumbusreise an. Um von einer Website zu zitieren (bezüglich des Drinknamens):
"For instance, in an early account of the town of Chapala, Father Antonio Tello, wrote that, “In 1562, Father Sebastián de Párraga came to this friary [Chapala] and planted the church’s orange trees.”

A later account describes Chapala in 1586 as having so many fruit trees that “the entire village is like an orchard. The Indians make a lot of orange blossom water and from it a lot of money. It is so fertile for oranges that, in the garden of the friary where there are many of these trees, they took from a sweet orange tree a branch that had eleven good, big, mature, yellow oranges, crammed together on top of each other.”

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Kyūshū Origin